Varför skärmflyga?

Vill du veta varför fåglarna kvittrar?

Skärmflygning är ett enkelt och snabbt sätt att uppnå drömmen om att flyga. Med en vinge av tyg kan även du njuta av att flyga fri som fåglarna. Naturupplevelsen, frihetskänslan och den överväldigande känslan av att flyga själv, intrycken är många och svåra att sortera. Flyg ett tandemflyg eller boka in dig på en grundkurs, så får även du en ledtråd till varför fåglarna kvittrar.

Berg

Du står på ett fjäll och ser ut över de andra topparna runtomkring. Strax därefter låter du flygskärmen fyllas av vinden, tar några kliv och plötsligt har du luft under dina fötter. Med bromshandtagen kontrollerar du skärmen helt efter din egen kunskap och vilja. Drömmen har blivit verklighet och nu flyger du själv. Är vädret rätt kan du låta varmluften lyfta dig hisnande högt över bergstopparna och du kan t.o.m. flyga distans och landa långt ifrån din startplats.

Vinsch

Landskapet är platt som en pannkaka, men den långa linan ska hjälpa dig högt upp i skyn. Bogserbilen sträcker ut linan och snart är du på väg upp mot himlen. På några få sekunder förändras din utsikt. Du ser byggnader, sjöar och sedan städer flera mil bort. Vinschen släpper på draget och du kopplar loss. Nu flyger du på egen hand. På vintern blir det ett skönt glid ner till starten. På sommaren kanske flera timmar över sädesfält och samhällen, bland moln och rovfåglar till ett ställe långt bort – vädret och din skicklighet avgör.

Hang

Längst ut, där stranden möter havet formar sig kullarna. Vinden doftar salt och tång, havets vågor böljar försiktigt fram. Du står beredd med din utrustning och väntar på att vinden är rätt och att du själv är redo. Snart lyfter du och flyger längs med havet ovanför stranden och ser landskapet som du för en stund sedan var fast förankrad vid.
När du flyger på ett hang på sommaren är det sjöbrisen från havet som gör att du kan hålla dig uppe. Luftströmmen kommer in mot land och pressas uppåt vid t.ex. en kustremsa som sluttar ner mot havet eller ett berg och som skärmflygare kan man njuta av ett lokalt lyft.

Paramotor

När vinden har ebbat ut och varken ett berg eller en vinsch finns till din hjälp kan du med en motor på ryggen ändå se världen från ovan. Häng på dig motorn som en ryggsäck och kör den varm. Ta några steg och låt propellern hjälpa till att blåsa upp flygskärmen som du snart har över ditt huvud. Med ett gasreglage och styrhandtag i händerna bestämmer du vart och hur högt du vill flyga. Nu har du chansen att utforska omgivningarna från ovan lite som du vill.

Tandem

Nyfiken att börja själv? Göra en rolig engångsgrej? Fira något värt att firas?
Nästan i hela Sverige går det att flyga tandem från berg, på hang eller med hjälp av vinsch. Hjälp till att ta några steg i starten så sköter en erfaren pilot resten. Du hänger som en känguruunge och njuter av utsikten.
Stilla din nyfikenhet och ge efter för drömmen att flyga. Boka ett tandemflyg med en certifierad tandempilot.
Vart ska jag vända mig? Var finns närmsta skola? Hur hittar jag en tandempilot?
På vår hemsida hittar du landets alla skolor och klubbar. Du hittar också nyheter, förbundsinformation och länkar som tar dig vidare.

Svenska Skärmflygförbundet är skärmflygningens riksorganisation i Sverige. Ett 30 tal klubbar runt om i landet är anslutna. Våra viktigaste uppgifter är utbildning, säkerhet, licensiering, försäkringar och regler. Vi samordnar även tävlingsverksamheten och jobbar med att göra sporten mer känd.

Texter: Nina Sellin, Björn Hårdstedt, Helene Kihlström, Peter Lindh och Anders Eriksson.