Kurser i friflygning

Prova-på-kurs, skärmflygning.

Funderar Du på att gå en skärmflygskurs men vill veta lite mer först? Då har Du chansen här! Här är nämligen kursen för dig som är nyfiken på skärmflygning. Här får Du får pröva på att hantera skärmen på marken, sk. balansering och vi går igenom lite av de teoretiska grunderna inom flygning. Sen avslutar vi denna introduktionskurs med ett underbart tandemflyg! Om Du sedan vill gå vidare och boka in Dig på en ”riktig” kurs så får Du dra av halva priset på denna kurs på det ordinarie Studentkurspriset.
Kurslängd: Ett eller två tillfällen och totalt ca 4 timmar. Minst 2 deltagare.
Pris: 2500:-

Student med Backglidningsbehörighet.

Den här kursen utgör basen för alla våra kurser inom skärmflygning vare sig Du vill friflyga eller flyga med paramotor. Kursen är på totalt 5 dagar och består av såväl praktiska som teoretiska moment. Efter genomgången och godkänd utbildning erhåller Du en sk. Backglidningslicens som gör det möjligt för Dig att självständigt träna start, landning och kortare flygning i mindre backar.
Kurslängd: 2-4 dagar. Inga inträdeskrav.
Pris: 8000:-

Hangbehörighet.

Om Du bor i Skåne eller någon annanstans i närheten av ett sk. hang (backe, kam eller fjäll där vinden genom topografin riktas uppåt och gör det möjligt för piloten att flyga på denna ”uppvind”) så faller det sig naturligt att Du börjar Din flygkarriär med just hangflygning. Bara några km från Backyards skärmflygsskola i Glemmingebro ligger Hammars Backar – Sveriges i särklass bästa hangflygställe och det är givetvis där vi bedriver vår utbildning!
Kurslängd: 2 dagar (kursen inleds av ett tandemflyg som ingår i kurspriset). Krav: Student licens och egen utrustning.
Pris: 3500:- (minst 2 deltagare)

Bergsbehörighet.

Om Du vill flyga i bergsmiljö så behöver Du en bergsbehörighet. Flygning i bergen är generellt svårare än plattlandsflygning med fler parametrar (t.ex. väder, turbulens, flyglära vid start/landning, mm) att ta hänsyn till. Våra bergskurser kör vi på något av alla fina fjäll i Jämtland. Om vädret tillåter i Åre eller på någon av våra resor där Du kan uppgradera Din behörighet utan extra kostnad utöver priset för resan.
Kurslängd: 2-3 dagar. Krav: Student med egen utrustning.
Pris: 3500:- (minst 2 deltagare)
Den stora fördelen med våra kurser till bergslicens är att vi inte enbart håller till i Åre utan istället tar oss till ställen mellan Östersund och Åre där vädret är bäst. Vi flyger också från mindre fjäll än Åreskutan i början. Allt för att du som elev ska känna dig så trygg som möjligt! Våra grupper är aldrig större än max 8 deltagare så att eleverna får bästa tänkbara möjlighet att bli klara med sin bergslicens och kan börja flyga på egen hand.
Under sommaren 2012 arrangerar vi grundkurser med bergsbehörighet till det oslagbara priset 6900:- OBS!! Gäller endast Åre/Östersund och bara ett begränsat antal platser per kurs!

Vinschbehörighet.

Runt om i landet finns flera klubbar utan tillgång till vare sig hang eller berg där man istället vinschar piloter upp i luften. Om Du bor i närheten av en sådan klubb så kanske Du bör fundera på att ta en vinschbehörighet. Våra vinschkurser kör vi på plats i Skåne och i Orsa.
Kurslängd: 2-3 dagar (kursen inleds av ett tandemflyg som ingår i kurspriset). Krav: Student med egen utrustning och radio.
Pris: 3500:-

Pilot 1

Om Du har flugit minst 30 höjdflyg (över 150 m fallhöjd) och börjar känna Dig säker på att självständigt bedöma flygförutsättningarna samt uppfyller nedanstående krav så kan Du ta en Pilot 1 licens. Med denna licens kan Du flyga helt självständigt inom det område som Du har Din behörighet/er inom (hang, berg, vinsch).
Inträdeskrav: Giltig Studentbehörighet med någon av behörigheterna; berg, hang eller vinschbehörighet och en god flygkontroll. Egen utrustning och radio.
Pris: 2000:- (OBS! Detta är ingen kurs utan en examination).

Termikbehörighet

Termikbehörighet är något som inte behövs längre för att avancera i vårt nya licenssystem. På Backyard tycker vi att detta är galet. Om man i alla år bara har flugit på hang i sjöbris är man ofta inte jätteduktig på att hantera den turbulenta luft som blir när man flyger termik. Vill Du lära Dig att utnyttja den uppåtstigande varmluften för att vara uppe längre och kanske på sikt även flyga distanser? Våra termikutbildningar gör vi i Orsa, Åre eller i samband med en resa.
Kurslängd: 2-3 dagar. Inträdeskrav: Se utbildningshandboken. Egen radio och skärmflygsutrustning.
Pris: 3500:- (minst 2 deltagare)

Pilot 2

Börjar Du känna Dig som en komplett pilot? Kanske vill Du börja tävla och/eller flyga självständigt även utomlands? Då ska Du ta en Pilot 2 licens som faktiskt är den högsta licensgraden för friflygarpiloter som inte har några ambitioner att instruera eller flyga tandem. Med Pilot 2 licens får Du även flyga distanser, sk Cross Country (XC) och flyga CEN A till CEN D klassade skärmar.
Kurslängd: 2-3 dagar. Inträdeskrav: Giltig Pilot 1 licens, bedömas lämplig, minst 40 timmar varav 8 tim i termik och 8 tim på hang samt egen radio och flygutrustning.
Pris: 3500:- (minst 2 deltagare)

Tandem 1

Delad glädje är dubbel glädje! För Dig som vill dela med Dig av flygupplevelsen är en tandemlicens lösningen! Med en Tandem 1 licens får Du flyga med passagerare som lägst har Studentlicens och med skärmar som av godkänd testorganisation är klassad för just tandem.
Kurslängd: 2 dagar. Inträdeskrav: Giltig Pilot 2 licens. Gärna egen tandemutrustning.
Pris: 4000:-

Tandem 2

Om Du vill kunna flyga alla typer av passagerare, oavsett deras kunskaper så kan Du ta en Tandem 2 licens. På den här kursen lägger vi stor vikt vid personliga färdigheter och riskmedvetenhet vid start, flyg och landning med passagerare.
Inträdeskrav: Minst 100 tim flygtid varav minst 25 tim på hang och 25 tim i termik, giltig Pilot 2 licens, giltig Tandem 1 licens och egen tandemutrustning. Du behöver också ha genomfört en säkerhetskurs med godkänt resultat. Kurslängd: 1-2 dagar.
Pris: 4000:-
Drop-in garanti.
Om kursen inte kan genomföras p.g.a. dåligt väder eller sjukdom så har Du 1 år på Dig att slutföra den vid nästa kurstillfälle eller på överenskommet datum.

Vi reserverar oss mot felskrivningar gällande förkunskapskrav. Läs gärna aktuell FoD på; http://iof2.idrottonline.se/ImageVault/Images/id_204/scope_0/ImageVaultHandler.aspx

Antal gäster just nu

Vi har 2 besökare online